Düz tabanlık deformitesinin henüz oluşmadığı fakat iç kısımdaki tibialis posterior tendonu yapışma bölgesinden başlayıp tendon trasesi boyunca yukarı doğu ağrısı olan kişiler düz tabanlığın başlangıç evresi olan “tendinit” evresindedirler ve bu şikayetlerle doktora baş vurduklarında, ağrıyan tendon bölgesine kortizon iğne enjeksiyonu yapıldığını zaman zaman gözlemlemekteyiz. Bu son derece yanlış bir girişimdir, çünkü yapılan enjeksiyon tendonu daha da zayıflatarak düz tabanlığın artmasını hızlandıracaktır. Bu bölgede (ayağın iç kısmı) ağrısı olan hastalar bu ağrının üzerine gitmemeli ve kullandıkları ayakkabılara çok dikkat etmeli, kilo almamalıdırlar. En önemlisi de erken dönemde doktora başvurmalarıdır.
Hastalığın erken evrelerinde kilo kaybı, aktivite modifikasyonları, fizik tedavi, uygun ayakkabı ve tabanlık kullanımı ile şikayetler kontrol edilebilirken, ilerleyen evrelerde ameliyat dışı yöntemlerin etkinliği de kısıtlanır. En az 6 ay süresince uygulanan cerrahi dışı tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalarda ise cerrahi müdahale gereksinimi doğar.
Erişkin düz tabanlıkta en önemli nokta farkındalıktır ve ayaktaki geçmeyen ağrılardan şüphelenilmelidir. Kilo kontrolü, kalın tabanlı spor ayakkabıların tabanlıklarla kullanılması, babet ve ince tabanlı ayakkabılardan, flip flop parmak arası terliklerden kaçınılması, varsa sistemik hastalıkların uzman doktorlarca tedavi edilmesi çok kritiktir.